Věda a víra

6. 1. 2008 18:28
Rubrika: Book case
 V dnešním světě obecně přetrvává názor, že věda s vírou si odporují ba dokonce vzájemně proti sobě bojují. Toto tvrzení mnozí argumentují tím, že si za to věřící mohou vlastně sami, nebýt inkvizice a různých procesů s průkopníky vědy, jež byli pronásledováni.

 Ovšem opak je pravdou. Nejenže věda dnes není žádným ohrožením víry, ale naopak  se vzájemně podporují, což souvisí s rozvojem přírodních věd a teologického myšlení na začátku 20st. Spousta vědců během své celoživotní práce uznalo existenci Boha, ptáme se proč? Protože v objektu zkoumání objevili něco co je přesahuje a vymyká se všem známým zákonům a zákonitostem.

 A tak zastánci názoru, že věda a víra stojí proti sobě jsou buď neznalí (nejsou v této problematice dostatečně informováni) nebo jsou úskostlivými zatvrzelci, jež odmítají jakýkoli náznak víry.

 Každého člověka dříve či později začnou napadat otázky, které souvisejí se stvořením Světa, vesmíru nebo nás samotných. To že otázky vznikají nijak radikálně neovlivníme ale můžeme ovlivnit to, jak si na ně zodpovíme. Jednou z možností jak se těhle myšlenek zbavit je, že se přikloníme k nějakému většinovému názoru a dále to neřešíme. Ale ten, kdo si chce v těchhle věcech udělat opravdu jasno, určitě takhle nepostupuje. Inspirac í k hledání odpovědí může být publikace O vědě a Víře od českého astrofyzika RNDr. Jiřího Grygara.  

Zobrazeno 1490×

Komentáře

magi

ahoj jamesi! tu knížku máme doma, tak se mrknu ;-)

Tofl

Kniha věda a víra je moc skvělá....měl jsem možnost jí číst a člověk tam nalezne zajímavé věci.

Johan

Je zajímavé, že v současné době se věda k víře dostává tak, že si s něčím neví rady, že si něco neumí vysvětlit, že se dostává někam, kde podle ní neexistují zákony, kterými si byla jistá. Přitom víra by měla stát na samém počátku vědeckého bádání, protože pokud se pouštím do výzkumu jsoucnýho předpokládám, že tam existuje řád, který mohu poznat. Čím víc rád poznávám, tím víc se přesvědčuji o správnosti tohoto předpokladu. Jeli někde řád, musí existovat někdo, kdo řád vytvořil, samovolná organizace chaosu je rozporná. Proto mě překvapuje, že se vědci přiklánějí k víře, až když si přestávají vědět rady. To je ale spíše obraná reakce: většina lidí v tísni volá Boha, kterého jinak popírá. Racionální však je být věřící ve chvíli, kdy na racionalitu vědy spoléhám.

hans

Já sem byl na té přednášce p. Grygara s názvem věda a víra s podtitulem opravduprotiklady? a bylo to fakt síla. Když pominu to, že se tam hafo lidí nedostalo, jak to bylo natřískaný, tak ta přednáška byla opravdu excelentní. Používal tam dobré argumenty, p. Grygar není rozhodně uspávač hadů, jak tomu u takových kapacit bývá, tudíž nás bavil různými hláškamai, přednáška byla srozumitelná i pro lidi s mým intelektuálním potenciálem(tj. hodně srozumitelná)a hodně zajmavá. Fakt super.

mr-James

To je super.... že, k této otázce aspoň někdo tíhne :) Myslím že by o dialogu Vědy a víry měl aspoň každý něco vědět.... protože bychom rozhodně neměli mlčet když dojde k "lámání chleba", protože ve světě je mnohdy rožšířen velmi mylný názor.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio